Brouwerij Den Rooien Hoek

Voorwoord:

In augustus 2007 had ik (Sigrid) en vriend Theo ons laten aansluiten bij "Reynaert Wijn & Bier Gilde" in Dooslaar (Lokeren).
Er werd toen een cursus "bierbrouwen" uitgeschreven die in september zou doorgaan, waarvan eerst enkele theorielessen met daarna enkele praktijklessen zonder iets te zeggen van het bierproeven dat na de les ook mocht gebeuren.
Zo gezegd zo gedaan en we hadden tesamen met nog 22 personen deze cursus in september tot december 2007 volbracht om daarna de bierkriebels te krijgen om zelf ons bier te gaan brouwen.
Zo ontstond "Brouwerij Den Rooien hoek", genaamd naar de plaats in ons klein dorpje "Klein-Sinaai", gelegen tussen Moerbeke-Waas en Stekene.
Op 21 december 2007 was het dan zover, ik en mijn vrouwtje Marianne, want Theo was ziek, hebben het eerste bruine dubbel abdijbier met succes gebrouwen, die ik dan later heb gedoopt tot ons "Marianneke".
Later in maart en december 2008 brouwde we ons Marianneke nogmaals en ook den blonde tripel, die we later ons "Theodorke" hebben genoemd.
Ook halfweg 2008 hebben we ons al eens gewaagd aan een pakket Weisenbier van Brouwland, die eerst bleek géén goeie gisting te hebben gehad en nu blijkbaar toch goed drinkbaar te zijn in 2009.
Dank zij de hulp van bierbrouwer René uit Lokeren was onze eigen brouwinstallatie in december 2008 klaar, zo moesten we niet telkens de installatie van de gilde in bruikleen nemen want de reserveringlijst werd steeds langer en langer door de talrijke niewe leden die deze cursus hadden gevolgd.
Nu dromen we al luidop van een grotere installatie, maar dit zal nog niet voor direct zijn daar we te kampen hebben met plaatsgebrek en met een kleine installatie neem je wel een kleiner risico om te experimenteren om een nieuw abdijbiertje te maken.
In december 2009 kwam Andy en Jan de praktijk nog eens verder toetsen na het volgen van de bier-brouw-cursus van onze gilde. Andy en Jan waren ook zo door de microbe gebeten dat ze ook besliste hun installatie zelf te bouwen om in de toekomst hun eerste zelf gebrouwen biertje te maken (begin 2011).
Daar mijn collega niet zo véél tijd had ging Andy me helpen om in april, oktober en december 2010 samen bij me thuis de routine op te bouwen.
Het brouwseizoen 2010-2011 heb ik in juni afgesloten tesamen met mijn zoon Lorenz die in de wetenschappelijk richting studeert en hij heeft dan ook een praktijkcursus van me gekregen die hij met glans heeft doorstaan.
Vola hier is dan onze jongste brouwer en hij hoopt ook de theorie eens te volgen bij de gilde. Dat bewijst nogmaals de interesse van onze jeugd voor deze leuke hobby.
Brouwseizoen 2011-2012 is gestart met het brouwen van ons Marianneke en Theodorken, kwestie van ons 2 vaste en gegeerde brouwels op punt te houden.
Ook een nieuwe techniek met een dubbel maisprogramma voor ons "Weizenbier" m.m.v. Bertha (Lokeren) en Jan (Hulst) is een feit en het was een goed biertje te worden. Nu dit jaar 2012 terug 2 maal na mekaar dit weizenbier gebrouwen.
Hieronder zie je onze 3 bieren die we maken, nen trippel en dubbel abdij en onze weizen, telkens een capaciteit van 40 liter van elk gebotteld in champagneflessen.


Donker Abdijbier


Blonde Tripel
Amber


Weissenbier
de afgewogen produkten: mout en hop

de gebruikte kruiden en hop
de koeler


de filterplaat
de temperatuurkontrole met meetsonde van maisketel en waterketel


het elektrisch roerwerk van de maisketel


het schroten van de mout met schrootmolen


het geschrootte mout storten in maischketel


het maisproces


de temperatuursonde links in het midden van de foto
de filterketel: eerst aftappen tot een helder sap + spoelwater bijdoen


nadien de wort aftappen in emmer om in de kookketel te doen
het gefiltert wort in de kookketel doen


tijdens het koken worden de gedroogde bloembellen van de hop toegevoegd
het kookproces met de toegevoegde hop


het koken duurt afhankelijk van biersoort 70-80 minuten
na het koken direct afkoelen met wortkoeler naar 25°


bij bereiken 25° wordt over geheveld naar gistingsvatvloeistof goed luchten door met lange straal in vat te laten plenzen


hevelaar in kookvatbierkast voor gistingsvaten en ook voor flessen (2 legplanken erbij)


bierkast met verwarmingsdraad/ventilatorenhet reinigen van de flessen


het naspoelenflessen-vul-installatie


het plaatsen van de kroonkurkende verwarmingskast met de flessen


een vol kasken hé!bierbrouwer Theo, ikke en Andy


Theo en ons Marianneke en Andy, santé!de verwarmingskast met de flessen


ook Lorenz leert het bierbrouwen!gezondheid Andy en Jan


lekker bruin biertje


Ook op verplaatsing brouwen we !Copyright © 2020 S.D. Web-Ontwerp.
Page created: 18 april 2009. Last updated: 3 januari 2020.
Hosted by S.D. Web-Ontwerp.